15 ápr

A világ idei leggyorsabb 200 pillangóját úszta Milák Kristóf

Milák Kriisóf - A FINA új elit úszósorozatának egyik indulója

Milák Kristóf varázsolhat májusban a Duna Arénában: a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” magyar indulója 200 méteres pillangóúszásban már másfél hónappal a budapesti verseny előtt olimpiai bajnoki időt ért el, vagyis kirobbanó formában van.

Milák Kriisóf - A FINA új elit úszósorozatának egyik indulója
Milák Kriisóf – A FINA új elit úszósorozatának egyik indulója

A 19 éves úszó minap a debreceni országos bajnokságon nemcsak a világ idei leggyorsabb 200 pillangóját úszta le (1:53.19-et mutatott a stopper), hanem csaknem két tizedmásodperccel jobbat annál az időnél is, amellyel bizonyos Michael Phelps aranyérmes lett a legutóbbi, riói olimpián.

Milák időeredménye nemcsak a maga versenyszámában kiemelkedő: a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA másodperceket pontokra átváltó rangsorában övé 2019 második legjobb úszása az egész világon. De másik budapesti számában, 100 pillangón is a világ idei negyedik legjobb idejét érte el, míg a másik magyar induló, Cseh László jelenleg nyolcadik a világranglistán. A Duna Arénában pedig mindketten összecsaphatnak majd a rangsor másodikjával, az olasz Piero Codiával – nem akármilyen futamnak ígérkezik, és ez csak egy a hétvége 34 versenyszámából!

A FINA Champions Swim Series versenysorozat budapesti állomásán persze a fiúk mellett a lányok is kitesznek majd magukért: náluk az említett FINA-pontverseny első nyolc helyezettje (köztük Hosszú Katinka) egyaránt rajtkőre áll, vagyis szó szerint a világ legjobbjai mérkőznek majd meg egymással.

Hosszú egyébként mind a négy budapesti számában, 100 és 200 méteres hátúszásban, 200 pillangón és 200 vegyesen is a legjobb négy között tanyázik a világranglistán, sőt utóbbi számban övé a világ idei legjobb eredménye, mint ahogy a másik magyar női versenyzőnél, Késely Ajnánál sem úszott még senki jobbat 400 gyorson ebben az esztendőben. Szóval érdemes lesz élőben szurkolni a magyaroknak május 11-12-én a Duna Arénában!

Jegyek már kaphatók a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” budapesti állomására a www.uszobajnokok.hu internetes oldalon.