29 ápr

Hosszú: három aranyérem!

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka remekelt a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” versenysorozat első, a kínai Kantonban rendezett állomásán: három arany- és egy bronzérmet szerzett a hétvégén, ami remek előjel a május 10–11-én rendezett budapesti forduló előtt.

„Nagyon élveztem a futamokat, úszás közben még a zenét is hallottam, ami igazán jó volt. A verseny körüli szórakoztató programok is klasszak, nekünk pedig a legjobbunkat kell nyújtanunk melléjük a medencében” – mondta Hosszú.

És a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő tényleg a legjobbját nyújtotta: a 200 méteres vegyesúszást például a világ idei második legjobb idejével (2:08.72) nyerte meg, amivel csak azért nem lépett előre a világranglistán, mert a legjobb idő is az övé.

Hosszú a 200 méteres hátúszásban is odatette magát: ottani aranyérmes ideje (2:09.05) a harmadik legjobb idén a világon, ami azt jelenti, hogy a Duna Arénában a lehetséges legerősebb versenyre van kilátás. Hosszú ellenfelei ugyanis a világranglista-vezető olasz Margherita Panziera, és a rangsorban második Burián Kata lesznek – vagyis az aktuálisan legjobb három versenyző áll majd rajtkőre ezen a távon, kiegészülve a szám világbajnoki címvédőjével, az ausztrál Emily Seebohmmal.

Hosszú Kantonban megnyerte a 400 méteres gyorsúszást is, hatalmas hajrában előzve meg a kínai Li Ping-csiét, a 200 méteres pilangóúszásban pedig harmadik lett. Iron Ladyhez méltó módon egyébként az első versenynapon öt számban is rajtkőre állt két óra leforgása alatt: az előbbiek mellett 200 pillangón és 100 háton negyedikként, a 4×100-as mix gyorsváltóval (amelyben fiúk és lányok közösen indulnak) másodikként zárt. A második napon emellett megnyerte a 200 hátat és a 200 vegyest, és tagja volt a negyedikként célba ért 4×100-as mix vegyesváltónak is.

„Nem is számítottam rá, hogy győzni tudok 400 gyorson, de nagyon feldobott a dolog, mert 2016 óta ez a második legjobb időm ezen a távon, és az egyéni csúcsomhoz is nagyon közel van – mondta Hosszú, aki egyébként a majd Budapesten is vízbe ugró svéd Sarah Sjöström mögött a verseny második legeredményesebb úszója lett. – Nem is a győzelem vagy a helyezések fontosak a számomra, hanem maga a versenyzés: számos futamon elindultam és mindent beleadtam. Ez pedig talán ösztönzi a többi úszót is, szurkolókat hoz, és növeli a sportág népszerűségét, és magának az úszásnak és az úszóknak is több bevételt hozhat.”

Ha már a szurkolók szóba kerültek, a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” második, budpaesti állomására a jegyek már kaphatóak a www.uszobajnokok.hu internetes oldalon, méghozzá május 10-ére és 11-ére egyaránt három árkategóriában, 1000, 2900 és 4900 forintért. Ugyanitt bővebb információk is találhatók a versenyről.