12 máj

Két magyar győzelem az első napon

Milák Kristóf

Két magyar győzelem született a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” sorozat budapesti állomásának első napján: 400 méteres női gyorsúszásban Késely Ajna, 200 méteres férfi pillangóúszásban Milák Kristóf végzett az élen.

Parádésan kezdődött a Duna Aréna közönsége számára a kétnapos viadal, kivéve azokat, akik késtek negyedórát: addigra Késely Ajna és Milák Kristóf már meg is nyerte a maga futamát, méghozzá nem is akárhogyan.

Késely 400 méteres gyorsúszásban 4:05.92-es idővel lett a legjobb, aminél idén egész Európában csak hárman úsztak jobbat, azok közül is ő volt az egyik (a másik kettő egyébként Hosszú Katinka meg Kapás Boglárka). A magyar versenyző több mint másfél másodpercet vert a második helyezett, kétszeres rövid pályás világbajnok kínai Vang Csian-csiahére.

Milák Kristóf is meghálalta a biztatást: könnyed, lendületes úszással utasította maga mögé a világklasszisokból álló mezőnyt, 1:53.64-es ideje csak szűk másodperccel rosszabb Cseh László Európa-rekordjánál, mellesleg pedig a szám aktuális világbajnokát, a harmadik helyen álló Chad Le Clos-t is megelőzte. Cseh egyébként ezen a távon negyedik helyen végzett.

Női 200 méteres mellúszásban a 17 éves Békési Eszter igencsak kitett magáért: az ötszörös világbajnok orosz Julija Jefimova mögött másodikként ért célba, méghozzá több mint egy másodpercet javítva egyéni legjobbján.

Második lett Hosszú Katinka is 200 háton, ahol Burián Kata pedig negyedikként csapott a célba. A program utolsó magyarja, Kozma Dominik 200 méteres gyorsúszásban a harmadik helyen zárt.

A versenynap legeredményesebb versenyzője a már említett Jefimova és a svéd Sarah Sjöström voltak, egyaránt két győzelemmel.

Vasárnap Hosszú Katinka három számban száll medencébe, mellette Bernek Péternek, Cseh Lászlónak, Milák Kristófnak és Jakabos Zsuzsannának szurkolhatnak majd a helyszínen. A második versenynapra jegyek korlátozott számban még kaphatók 18.30 órától a Duna Arénában lévő ajándékboltban.